top of page
Yazarın fotoğrafıEray Beceren

Duygusal Zekâ (EQ) Yaş İlerledikçe Yükseliyor

En azından yaşınız kırkların sonlarına ya da ellilerin başlarına gelene dek, yaşınız ilerledikçe duygusal yönden daha zeki olursunuz. Bu durum MHS tarafından yapılan Amerika ve Kanada’daki 3.831 kişi üzerindeki testler sonucu bulunmuş anahtar faktörlerden birisidir.

Bütün katılımcılar, Bar-On EQ-I testinden geçmişlerdir. Normatif sonuçlar, 16–19, 20–29, 30–39, 40–49 ve elli ve üzeri yaş gruplarından test edilen kişilerin sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır.

Dr. Stein şöyle belirtmektedir: "İstikrarlı ve önemli yaş etkisi vardır. Toplam EQ derecesi yaşla orantılı olarak yükselmiş ve kırklı yaşların sonları ve ellili yaşların başlarında doruk noktasına ulaşmıştır. Bu bulgu, zihinsel zekâ (IQ) dikkate alındığında, doruk noktasına onlu yaşların sonlarında ulaşmakta ellilerin sonlarına kadar bu düzeyini yitirmektedir. Üstelik IQ derecesi yaşamın ileri aşamalarında çok yavaş düşüş gösterme eğilimindedir."


Standart EQ dereceleri (Genel nüfusla karşılaştırma temeline dayanarak/ ortalama= 100)

YAŞ GRUBUORTALAMA EQ

16–19 95,3

20–29 96,8

30–39 101,8

40–49 102,7

50 ve üzeri 101,5


Dr. Stein şöyle değerlendirmektedir: “Bu yaşa ilişkin veriler, yaş ve deneyimle kazanılan “duygusal olgunluk” kavramı üzerindeki görüş birliğini teyit etmektedir. Bar-On EQ-I bulguları işyerinde önemli katkılar sağlayabilir. Çok sayıdaki Bar-On EQ-I verilerine göre, yüksek EQ derecesine sahip insanlar cinsiyetleri ve etnik kökenleri ne olursa olsun, işteki başarıdan mutluluk duyar. Dinamik ve teknolojinin biçimlendirdiği bu çağda daha yaşlı “duygusal olarak zeki” çalışanların katkısı, en az genç insanların katkıları kadar önemli sayılmalıdır.”


Dr. Bar-On görüşlerini şöyle belirtmiştir: “Biz genellikle daha yaşlı insanların, genç insanlara göre çevredeki değişim ve baskılara daha iyi ayak uydurduklarını tespit ettik. Üstelik daha yaşlı insanlar özellikle

  • Düşünce ve davranışlarında daha bağımsızdır,

  • Başkalarının duygularının daha çok farkındadır,

  • Toplumsal olarak daha sorumludur,

  • Daha kolay uyum sağlar,

  • Anlık değişimleri daha iyi değerlendirmede ve sorun çözmede daha iyidir

  • Genç insanlara göre stresle daha iyi mücadele eder.”

Benzer bulgular, dünya çapındaki Bar-On EQ-I yöntemiyle test edilen başkaca insanlarda da bulunmuştur.


Dr. Bar-On görüşlerini şöyle belirtmiştir: “Elde ettiğimiz bulgular yalnızca işyerinde daha yaşlı kişilere karşı ayrımcılık yapılmasının yanlış olduğunu belirlemekle kalmıyor, ancak Duygusal Zekâ dikkate alınmadıkça bu belirlemenin bir anlam ifade etmeyeceğini de vurguluyor. Bunun için zihinsel olarak zeki işverenler, duygusal olarak zeki çalışanları seçerek, eğiterek ve geliştirerek genç ve daha yaşlıların sağlıklı ve dengeli karışımını elde ederek potansiyel olarak daha başarılı işgücünü en iyi nasıl yaratacaklarını düşünmelidir. Bu tip bir şirket başarılı bir şirket olmak yönünde potansiyelini arttıracaktır.”


Dr. Reuven BarOn ve Dr. Steven Stein Araştırmalarından TORONTO, BUFALLO, NY, 3 Mart 1997.


Dr. Reuven Bar-On tarafından yapılan çalışmalar.



23 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page