top of page

Pilotlar ve Yorgunluk - Mental Sağlık

Güncelleme tarihi: 17 Mar

Araştırmalar

Brezilyalı 809 pilot üzerinde yapılan bir çalışma, pilotların %6.7 ila %12'sinin yaygın bir ruhsal bozukluğa sahip olduğunu göstermiştir. Yoğun iş yüküne sahip pilotlarda bu oran %23.7'ye çıkmaktadır. Ruhsal sağlık sorunları, herhangi bir diğer endüstride olduğu gibi havacılıkta da mevcuttur ve pilotların gerçek sağlık durumlarını belirlemek için çeşitli testler ve tarama süreçlerine sahip olmak önemlidir.

* Feijó, Denise; Luiz, Ronir Raggio; Camara, Volney Magalhães (May 2012). "Common Mental Disorders Among Civil Aviation Pilots". Aviation, Space, and Environmental Medicine.

* Jump up to:a b Butcher, James (March 2002). "Assessing Pilots with 'the Wrong Stuff': A Call for Research on Emotional Health Factors in Commercial Aviators". International Journal of Selection and Assessment.

*****

2019'da Georgetown Üniversitesi Tıp Fakültesinde ABD'de yaşayan 613 Hava Yolu ve Askeri pilotla yapılan kesitsel bir araştırmaya göre katılan pilotların;

  • %78,6'sının uçma yeteneklerini nasıl etkileyeceğini bilmediklerinden tıbbi yardım aramadıkları,

  • %38,8'i sağlık sertifikalarını kaybetme korkusuyla doktordan bilgi sakladıkları,

  • %60,2'si uçma yetenekleriyle ilgili endişeler nedeniyle tıbbi bakımı ertelediği veya tıbbi bakımdan vazgeçtiği ortaya konmuştur.

*****

Kuzey Dakota Üniversitesi'nde yürütülen ve Journal of Occupation and Environmental Medicine'de yayınlanan 2022 tarihli bir çalışmada, Dr. William Hoffman konuyla ilgili araştırmalara öncülük etmiştir (kendisi aynı zamanda öğretim üyesidir).

Sonuçlar: Pilotların yaklaşık %56,1'i sağlık hizmetlerinden kaçınma davranışı öyküsü bildirirken, %45,7'si resmi olmayan tıbbi bakım aradığını kabul etti.

*****

Avrupa Komisyonu, EASA ile birlikte, yeni Avrupa uçuş ve görev süresi sınırlamalarının etkinliğini gözden geçirmek için 2019 yılında NLR (Netherlands Aerospace Centre) bir çalışma yaptırdı. Çalışmaya 15.680 kişi (%28.4 kadın) katıldı.

Bu sayı Avrupa'daki tüm hava mürettebatı sayısının %10,6'sıdır. Bu katılımcıların %58,2'si pilot (%4,5 kadın) ve %41,8'i kabin ekibi üyesiydi (%61,5 kadın). Bu çalışmada elde edilen sonuçlardan biri UYKU'nun önemine dikkat çekiyor.

*****

Baines Simmons Limited tarafından hazırlanan "A fatigue survey of European Pilots (August 2023)" raporundan "YORGUNLUK" konusunda bir alıntı.

*****

Yorgunluk İle İlişkilendirilen Önemli Uçak Kazaları.

  • Tayvan'ın Penghu adasında Temmuz 2014'te şiddetli bir fırtınada düşen ve 48 kişinin ölümüne neden olan TransAsia kazasının nedenleri arasında yorgunluk listelendi.

  • Bir pilotun 2011 yılında Kuzey Atlantik üzerinde bir Air Canada yolcu uçağı kazasında 16 kişinin yaralanmasına neden olduğu belirtildi.

  • FlyDubai 981 19 Mart 2016 günü, Rostov-na-Donu'ndaki Boeing 737-800 kazası, yedi mürettebat da dahil olmak üzere gemideki 62 kişinin tamamı hayatını kaybetti. BBC'ye isimsiz olarak konuşan pilotlar, yorgunluğun kazaya katkıda bulunan bir faktör olduğunu söylediler.

  • Etiyopya Havayolları 15 Ağustos 2022'de Hartum-Addis Ababa seferini yaparken kokpitte uykuya dalarak inişi kaçırdığı belirtilen iki pilotu görevden uzaklaştırdı. Hava trafik kontrolörünün yaklaşık 20 dakika boyunca iletişim kuramadığı pilotlar hakkında soruşturma açıldığı bildirildi. Etiyopya Havayolları uçağın hava trafik kontrolü ile "iletişiminin geçici olarak kaybedildiğini" belirtti, ancak pilotların uyuyakaldığını doğrulamadı. Havayolundan yapılan açıklamada "Söz konusu mürettebat görevden alındı ve ileri soruşturma bekliyor. Soruşturma sonucuna göre uygun düzeltici önlemler alınacaktır. Güvenlik önceliğimizdir ve olmaya devam edecektir" denildi.

  • Endonezya’da Batik Havayolları’na ait yolcu uçağının kokpitinde kaptan pilot ve yardımcı pilotun uyuyakalması ülke gündemine oturdu. Endonezya Ulaştırma Bakanlığı, uçuş sırasında pilotların 28 dakika boyunca uyumasıyla ilgili hava yolu firması hakkında soruşturma başlattı. Hava yolu firması ise 2 pilotun geçici olarak görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. 25 Ocak 2024’de Kendari şehrinden başkent Jakarta’ya giden ve 153 yolcunun bulunduğu Airbus A320 tipi uçağın pilotları hava trafik kontrolörüne yanıt vermedi. Son bağlantıdan 28 dakika sonra uçağın kaptan pilotu kontrol merkeziyle bağlantıya geçti. Pilot, kontrol merkezine radyo iletişim problemi yaşandığını ve sorunun çözüldüğünü bildirdi. Olayın ardından yapılan incelemede iki pilotun da uçuş sırasında uyuyakaldığı ortaya çıktı. Kaptan pilot kalkıştan yaklaşık yarım saat sonra, yorgun olduğunu belirterek dinlenmek istedi ve uçağın kontrolünü yardımcı pilota devretti. Ancak yardımcı pilot da o sırada istemsizce uykuya daldı. Bu nedenle uçak dakikalarca rotasından saptı. Kaptan pilot daha sonra uyanarak kuleyle irtibata geçti. Yardımcı pilot, yetkililerle görüşmesinde bir aylık ikiz bebekleri olduğunu belirterek geceleri uyanmak zorunda kaldığını ve yeterince dinlenemediğini ifade etti.

  • ITA Havayollarına ait New York-Roma seferini gerçekleştiren pilotların, yolcu uçağının Fransa’nın Marsilya kenti üzerindeki uçuşu sırasında uyuyakaldığı ve tüm çağrılara rağmen pilotlara ulaşılamadığı ortaya çıktı. Marsilya’da uçakla bağlantı kurulamamasının ardından yolcu uçağının kaçırılmış olabileceği ile yetkililer harekete geçti. Dakikalar sonra pilotlarla iletişime geçilse de yaşanan olay krize neden oldu. Kaptan pilot, telsizde tek bir arıza yaşandığını iddia ederken, havayolu tarafından yapılan açıklamada kokpitte horlama seslerinin duyulduğu kaydedildi. Kaptanın iddiasının ardından başlatılan teknik inceleme sonucu telsizde herhangi bir arıza bulunamadı. 1 Mayıs 2022’de yaşanan olayın ardından kaptan pilotların işine son verildi. Yolcu uçağı Marsilya üzerindeyken uçakla bağlantı kurulamaması üzerine yetkililer, çeşitli senaryolar üzerinde yoğunlaşarak Fransız ve İtalyan yetkililer ile iletişime geçti. İki savaş uçağının hazırlanması kararı verilirken, pilotlara bir kez daha ulaşılmaya çalışıldı. Savaş uçaklarının kalkışa hazırlandığı sırada pilotlarla yeniden iletişim kuruldu. Panik içinde geçen dakikaların ardından alarm durumu sonlandırıldı.


*****

Bu konuda bazı bilimsel çalışmalar ve öneriler için bir çalışma başlattık. Bu çalışma kokpit, kabin ve teknik ekipler için ayrı ayrı yapılmaktadır. Bu konuda desteğinize ihtiyacımız var.

İstekli dostlar aşağıda linki bulunan anketi isimsiz olarak doldurabilirler.

*****

102 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page