top of page

Dikkat Çekici Bazı Uçak Kazaları ve Pilot İntiharları

Güncelleme tarihi: 7 Kas 2023

Dikkat Çekici Bazı Uçak Kazaları ve Hava Olayları

  • Aralık 1997: Singapur Havayolları'nın Jakarta'dan Singapur'a giden Silk Air 185 seferi, Boeing 737 uçağı Musi Nehri üzerinde dalışa geçiyor. Üç ülkenin NTSB (Ulusal Taşımacılık Güvenliği Kurulu) soruşturması, bir pilottun kokpit dışına çıktığını, CVR (Ses Kayıt Cihazı Kara Kutusu) sigortasının çekildiğini ve beş dakika sonra uçağın düşmeye başladığını ortaya koydu. Detaylı bir soruşturma sonucunda ABD NTSB, kazanın nedenini 'pilot intiharı' olarak belirledi. Singapur mahkemeleri, zihinsel rahatsızlık nedeniyle intihar iddiasını sert bir şekilde reddetti.

  • Ekim 1999: Mısır Havayolları'na ait 990 seferi, bir Mısır Havayolları yöneticisi tarafından az önce görevden alınmış olan yardımcı pilot tarafından kontrolsüz bir dalışa girmiş ve Atlantik Okyanusu'na çarparak tüm yolcuların ve mürettebatın ölümüne sebep oldu.

  • Mart 2014: Malaysia Airlines MH370 radarlardan kaybolur. Uçuş sırasında uçak, radar hava sahasının altına sapar. Radardan kaçmak için birkaç dönüş yapar. Yapılan son inceleme, pilotun evindeki uçuş simülatöründe tüm uçuş manevralarını önceden planladığını gösteriyor, bu da kendi intiharını planladığını düşündürüyor.

  • Kasım 2013: LAM Mozam'a ait bir uçak bilinçli bir şekilde zemine çakılır (CFIT). Kaptan, uçağı kasten burnuyla aşağı doğru indirdi ve tüm yolcuları öldürdü. Kendisi depresifti. Oğlu yakın zamanda öldü, kızı kalp ameliyatı için hastanede ve boşanması hala sonuçlanmamıştı.

  • Mart 2015: German Wings'e ait bir Airbus A320 uçağı, pilotun kaptanı kokpit dışına kilitlemesinin ardından Alp dağlarına kasıtlı olarak çarptı. Yardımcı pilotun ciddi depresyon geçmişi vardı ve havayolu bunun farkında değildi. Pilotun göz sağlığı sorunları, uçmayı sona erdirecek ve binlerce avro borç bırakacaktı, bu da pilotun depresyonunu daha da kötüleştirdi.

  • 2015 yılında, RwandAir'de CRJ200'de uçan Amerikalı bir pilot intihar ederek hayatına son verdi. Son anlarında eski kız arkadaşı ve birkaç arkadaşı yardım etmeye çalıştı. Ama çok geçti.

  • Geçtiğimiz yıllarda yabancı bir şirkete ait bir B737-800 (BBJ) Atlas Okyanusunu gece şartlarında geçerken okyanus geçiş rotasını veren kontrolörlerin bir (DİKKATSİZLİK VE İLETİŞİM) hatası sonucu 10-15 mil mesafede 1000 fit yukarıdan geçen bir A380 uçağının vorteksine girer. Tüm yolcuların uyuduğu bir sırada meydana gelen bu olayda B737 uçağı ani bir şekilde sağa 90 derece yatar ancak CWS (Control Wheel Steering) uçağın irtifasını tutmaya devam eder ve pilotlar uçağın kontrolünü yeniden alırlar. (Engin Aksüt Linkedin paylaşımı)

Pilot intiharlarına dayalı kazaların listesi uzayıp gidiyor. Analizlerime göre, şu anda her iki yılda bir pilot intiharından kaynaklanan bir kaza görüyoruz. Ve bu konuda hiçbir şey yapmıyoruz.

Etiketler:

16 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page