top of page

Crossair 498 Sefer Sayılı Uçuşu

Güncelleme tarihi: 20 Kas 2022

Tarih 10 Ocak 2000

Uçak Tipi Saab 340B

Havayolu Crossair

Uçuş No. 498

Kalkış Meydanı İsviçre-Zürih’den

Varış Meydanı Almanya-Dresden’e

Yolcular 7

Mürettebat 3

Ölen Sayısı 10

Kaptan Pavel Gruzin (41) - Moldovalı

First Officer Rastislav Kolesár (35) - Slovak


10 Ocak 2000'de İsviçre-Zürih’den Almanya-Dresden’e gerçekleştirilecek bir uçuş. İki turboprop motorlu Saab 340B uçağında yedi yolcu ve üç mürettebat bulunmaktadır. Uçak kalkıştan 2 dakika sonra düşmüş ve yolcular ile mürettebat hayatını kaybetmiştir. Uçağın 2 pilotu da uçuş eğitimlerini Sovyetler Birliğinde almıştır.

Kaza araştırmaları sonucunda kazaya etki eden konulardan biri hakkında yapılan araştırmalar sonucu şu bilgiler elde edilmiştir.

Sola dönülmesi gerekirken sağa dönen kaptan yardımcı pilot tarafından “sola dönmemiz gerekiyor” diye uyarmıştır. Kaza Araştırma ekibi bu uyarının nedenlerini araştırırken pilotların aldığı eğitim incelenmiştir.

Sovyetler birliğinde eğitim alan pilotlar, batılı pilotlardan farklı bir “Attitude Indicator” kullanıyorlardı.

Batıda ortadaki uçak sembolü sabit kalırken arka plan hareket ediyor. Sovyetler Birliğinde ise tam tersi geçerlidir. Ufuk sabit tutulurken uçak sembolü hareket ediyordu. Sovyet göstergesindeki sağa dönüş batılı göstergedeki sola dönüşe benziyordu. Bu farklılık kolaylıkla kafa karışıklığına sebep olabilirdi. Stres altında ve muhtemelen sakinleştirici ilaç etkisinde kişi ilk öğrendiklerine dönebilir. İlk öğrenilenler üzerine odaklanılıp, çalışıldıkça uzun süreli belleğe kaydedilir.


Kaynak:


Etiketler:

24 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page