top of page

ABD Hava Kuvvetleri Yakıt İkmal Uçuşu

Tarih 6 Şubat 1991 Saat 17.25

Uçak Tipi KC-135E (Boeing) Tanker Uçak – Ticari 707’ye benzer

Havayolu ABD Hava Kuvvetleri

Uçuş No. Whale 05

Kalkış Meydanı Cidde - Kral Abdülaziz Havaalanı

Mürettebat 4 kişi

Kaptan Kevin Sweeney

Yardımcı Pilot Jay Selanders

Mürettebat Steve Stucky – Boom Operatörü – Yakıt İkmali, Greg Mermis - Navigator


Körfez Savaşı sırasında Müttefik Hava Kuvvetleri tanker filosunda yer alan ekip, günlük havada yakıt ikmal görevi için gerekli hazırlıkları tamamlayarak 6 Şubat 1991 günü Saat 17.25’de Cidde - Kral Abdülaziz Havaalanından havalanıyor. Rotalarında düzenli olarak ilerlerken yakınların bir başka KC-135’de görevini icra ediyordu. Bir sonraki yakıt ikmalini yapacakları AWACS uçağı için hazırlıklar devam ediyordu. Ufak bir sarsıntı hissettiler ve otomatik pilot açık olmasına rağmen levyenin sola yöneldiğini gördüler. Uçak birkaç saniyede aniden 110 derece sola yatıyor. Ekip arızamı var saldırı altındalar mı anlayamıyor. Kaptan kontrolü almaya çalışırken uçak bir anda sağa yatıyor.

· Kaptan önsezileri ile yardımcı olacağını düşündüğü hız frenlerini devreye sokuyor. Kaptan bunun işe yarayacağını eğitimlerden hatırlıyor.

· Kontrol sağlanmasına rağmen uçak irtifa kaybediyor. Ve birinci ve ikinci motorların yangın ikazlarının yandığını görüyorlar. Aynı zamanda bu iki motorun göstergelerinde de bir tuhaflık var.

· Sol motorlardaki yangın durumunu görerek kontrol için baktıklarında iki motorunda kanattaki yerlerinde olmadığı görülüyor.

· Kaptan uçağın güvenli olarak indirilebilmesi için yakıt boşaltılması gerektiğine karar veriyor. Alçalma önlenerek 16.000 feet irtifada uçmayı sürdürüyorlar.

· Kaptanın uyarısı ile bir aksilik yaşanması durumunda kullanmak üzere ekip için paraşüt ve kasklar hazır hale getiriliyor.

· Kaptan ekip içi koordinasyonu ve kontrolleri titizlikle sürdürüyor.

  • Süreci ve yapılacakları sakin bir şekilde gözden geçiriyor.

  • Ekip üyelerinin görüşünü alıyor ve çok açık komutlar veriyor, takip ediyor.

  • Yakıt ikmali bekleyen AWACS uçağına durum bildiriliyor.

  • Cidde’ye dönüş için rota belirleniyor.

  • İniş için sistemlerin güvenli olup olmadığı test edildi ve olumlu sonuç alındı.

  • Cidde meydan ile iletişim kurularak dönüş ve durum hakkında bilgi veriliyor.

  • İki motorun olmadığı durumlarda uygulanacak prosedürler gözden geçiriliyor. Hidrolik sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle iniş takımlarının elle açılması gerektiği anlaşılıyor.

  • İniş esnasında ters iticilerin devreye girmesiyle iki motorun olmamasından dolayı sol kanat kalkmaya başlıyor. Kaptan hemen müdahale edip ters iticileri kapatıp frene yüklenerek inişin emniyetli gerçekleştirilmesini sağladılar.

· Kaptanın sürece hakimiyeti, sakinliği, özgüveni diğer ekip üyelerine de yansıdı. Dayanıklılığı yüksek ve iyi eğitimli ekip ile uçuş emniyetle sonuçlandırıldı.


Kaynak:

2 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page