top of page

Neden Havacılık Sektöründe Çalışmalıyım?

Bu başlık "mutlaka havacılık sektöründe çalışmak gerekir" anlamına gelmemektedir.

Bizim kültürün en önemli sorularından biri "büyüyünce ne olacaksın?" sorusudur. Bu soruya genellikle

  • Yaşanılan çevre (tiyatro çevresinde büyüyen birinin tiyatrocu olmak istemesi gibi)

  • Yaşanılan dönem (aya inilmesi sonrası astronot olma isteği gibi)

  • Aile büyükleri ve onların ihtiyaçları (baba pilot-oğul pilot, baba futbolcu-oğul futbolcu gibi ya da aile büyüklerinden birinin hastalığı nedeniyle doktorlukta ihtisas konusunun belirlenmesi gibi)

  • Öğretmenlerin ve idollerin örnek olması, ilham vermesi

gibi faktörler etki eder. Bu cevaba doğru her zaman emin adımlarla ilerlenir mi bu da bir başka soru. Bazıları da bizim bu sorumuzu kendi isimlerini kullanarak "elbette Erkin olacağım" şeklinde cevaplayarak bizi kendimize getirebilir.

Son dönemde özellikle lise yıllarında hem aileler hem de kariyer danışmanları bu konular üzerinde epey gayret sarf ediyorlar. Biz de bu konuda Harrison Assessments Yetenek Yönetimi Sistemi ile destek veriyoruz. Kariyer Planlamanıza Destek


Başlıktaki soruya cevap bulmak istersek şunları sıralamak mümkündür.

  1. Havacılık büyüyen bir alan: Uçak üreticilerinden, uçak bakım firmalarına, yer hizmetlerinden, ulaştırma destek hizmetlerine, kabinden kokpite bir çok alanda binlerce çalışana ihtiyaç duyulan bir alan olmaya devam edecektir.

  2. Havacılığın sunduğu farklı kariyer fırsatları: Bu sektörde tek seçenek "Pilot olmak" olarak görülmemelidir. Uçuş sürecinin emniyetle sürdürülmesi için farklı alanlarda çalışanlara ihtiyaç vardır.

  3. Havacılık hızla değişen ve gelişen bir sektör: Teknolojinin desteği ve ihtiyaçlar doğrultusunda işler hızla değişiyor ve sadece günümüzün uçaklarını ve helikopterlerini değil, aynı zamanda dronlar, otonom araçları, VTOL uçaklar, kentsel hava hareketliliğini ve ticari uzay araçlarını tasarlamak, inşa etmek, bakımını yapmak, satın almak, onarmak ve uçurmak için insanlara ihtiyaç var. Tüm bu uçaklar, onları havada tutacak ve yan yana ve ulusal hava sahası sistemi içinde halihazırda aktif olan insanlı uçaklarla güvenli bir şekilde çalışacak uzmanlara ihtiyaç duyacaktır.

  4. Havacılık zorlu ve motive edicidir. Bir havacı, yaratıcı düşünme, yoğun çalışma, etkin uygulama, özveri ve azim ile dengelenmiş bir disiplin sahip olması beklenir. Bu tempo kişiyi motive eder ve yaptığı işten keyif almasını sağlar. Bazı görevleri için standart mesai saatleri yoktur.

  5. Havacılık heyecan verici ve motive edicidir. Uçuş sürecini planlamak, gerçekleştirmek ve emniyetli bir şekilde tamamlamak, sürece her alanda katkı veren için heyecan verici ve motive edicidir. Ayrıca bazı film yapımları (Top Gun gibi), bazı havacılık olaylarında gösterilen başarılar (Sully Sullenberger, Tammie Jo Shults, Richard Crespigny gibi) ve günümüzde sosyal medya aracılığıyla takip edilen ve paylaşımlarda bulunan havacılar önemli motive edici ve heyecan verici faktörlerdir.

Tüm bunlar dikkate alındığında nasıl bir kariyer seçmeliyim sorusuna cevap ararken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar şöyle sıralanabilir.

  • Kendini Tanıma,

  • Tanımaya uygun hedef belirleme,

  • Gerçekçi bir plan yapma,

  • Planı uygularken öz güven ve öz motivasyonun etkin olarak kullanılması.

  • Öz disiplini daima devrede tutmak.

UNUTMAYIN!

  • Biliyor ama uygulamıyorsanız henüz biliyor sayılmazsınız.

  • Yapılması gereken şeyi yapılması gereken zamanda isteseniz de, istemeseniz de kendinize yaptırabilmeniz kariyer konusunda son derece önemlidir.

  • Şans ve fırsat sadece hazır olana güler.


13 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page