top of page

Müzik, Duyarlılık ve Liderlik…

Yürekli Eğitim ve Danışmanlık tarafından 14-15 Kasım 2000 tarihlerinde düzenlenen


MIHA POGACNIK - Sloven bir girişimci, ünlü bir keman virtüözü

Konferansı'ta en büyük ilgiyi elinde kemanıyla sahneye çıkan ve liderliği Bach'ın müziği eşliğinde anlatan Slovak keman virtüözü Miha Pogacnik çekti. ‘‘Her benliğin bir kimliği vardır. Liderler de bunu görür’’ diyen Pogacnik, liderin önemli bir özelliğinin de ‘‘Kendi benliğini başkalarında keşfetmeleri’’ olduğunu söyledi. Bir özelliği de ‘‘verimli istifa’’ olarak nitelendiren Pogacnik, ‘‘Yeri geldiğinde dur demeniz gerekiyor. Liderlik, kendi benliğinizde değil başkalarının benliğindedir’’ diye konuştu.


Sloven keman virtüözü ve girişimci Pogacnik, sunumunu kemanla gerçekleştirdi. Keman yoluyla düşüncelerini açıklayan Pogacnik izleyenlere zevkli dakikalar yaşattı. Kemanından dökülen notalarla Konferansı izlemeye gelenlere mevsimleri anlatan, çiçekleri koklatan Pogacnik, Yönetimde hislerin önemini vurguladı, iş yaşamında duyguların değil hislerin önemli olduğunu kaydeden Pogacnik, iş yaşamında insanların duygusal değil, hisleri güçlü olan insanlarla, "çalışmayı tercih ettiğini ifade etti. Yaşamının değişik evrelerinde, kişinin değişik ruh halinde olduğunu belirten Pogacnik," incelik, duru­luk, ateş, hırs, hepsi insan dünyasında vardır" dedi. İnsanın, hayatın değişik dönemlerinde değişik kimliklere büründüğünü hatırlatan Pogacnik, liderin bu değişik dönemlerde değişik kimliklerle durum lehine çevirmeyi bilen kişi olduğunu söyledi.


Liderin yaratıcılığı ortaya çıkarma yeteneğinin çok önemli olduğunu belirten Pogacnik, "Lider elinde bulunan gücü, çevresindekilerin geliştiriciliğini arttırmak için kullanmalıdır" dedi. Miha Pogacnik, Türkiye gibi farklılıkların yoğun olarak yaşandığı ülkelerde farklılığın sorun olarak değil, güç olarak algılanması gerektiğini söyledi.


Türkiye yada Avrupa'da değişik kökenden farklı sosyal statülerden milyonlarca insanın bulunduğunu hatırlatan Pogacnik, "Farklılıklar bir ülkede yada bir şirket içerisinde güç olarak algılanmalıdır. Lider, bu farklılıklar arasında entegrasyonu yaratan ve bunu güce çeviren kişidir" dedi. Liderin yönetimde tek bir disipline yada tek bir stile bağlı olmaması gerektiğini kaydeden Pogacnik "Profesyonel salak" olarak tanımladığı bir çok yöneticinin bunu kavrayamadığını, bu nedenle başarılı olamadığını belirtti.

Etiketler:

4 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page