top of page

Yaşam Amacı ile Depresyon ve Kaygı Arasındaki İlişki - Psikolojik İyi Oluş

Department of Psychology, University of New England, Australia’da Ian D. Boreham ve Nicola S. Schutte tarafından gerçekleştirilen “The relationship between purpose in life and depression and anxiety: A meta‐analysis” başlıklı bir çalışmaya rastladım. Çalışma ile ilgilenmemin nedeni “Yaşam Amacı” konusuna odaklanmasıydı. Çünkü yaşam amacı, psikolojik iyi oluşun unsurlarında biri. Bu konuda küçük bir çalışma yapmıştık. Kokpitte Denge.


Boreham ve Schutte tarafından hazırlanmış olan bu çalışmada yaşam amacının depresyon ve kaygı ile ilişkisinin kapsamlı bir değerlendirmesini sunmaktadır. Bu meta-analiz 66.468 kişinin bilgileri değerlendirilmiştir.


Bu araştırmada genel olarak; yaşamda daha fazla amaç belirlemenin, daha düşük depresyon ve anksiyete seviyeleriyle ilişkili olduğunu gösteriyor. Özellikle, yaşam amacı ile zihinsel sağlık arasındaki ilişki, özellikle anksiyete ile ilişkili olarak, klinik gruplarda daha güçlüdür. Hem kişinin hedeflere ulaşma eksikliği hem de kaçınma eğilimi, yaşam amacı ile psikolojik sorunlar arasındaki ilişkide rol oynar. Büyük bir amaca sahip olmak, potansiyel olarak kişinin kaçınma eğilimlerini azaltabilir ve depresyon ile anksiyetenin etkilerini azaltabilir. Bu nedenle, yaşam amacının depresyon ve anksiyetede nasıl bir rol oynadığını anlamak, bu bozukluklara yönelik mevcut anlayışımızı artırabilir ve tedavi sonuçlarını geliştirebilir.


Örnek olarak, bir işyerinde çalışan birinin işte daha fazla amaca sahip olması, işle ilgili stresi azaltabilir ve iş memnuniyetini artırabilir. Bu da depresyon ve anksiyete riskini azaltabilir. Bir hedefe odaklanmak, kaçınma eğilimlerini azaltabilir ve olumlu bir zihinsel durumu destekleyebilir. Bu nedenle, işyerinde çalışanların işleriyle ilgili net hedefler belirlemesi ve bir amaca yönelik çalışması, genel zihinsel sağlığı iyileştirebilir.


Kokpitte Denge çalışmasında elde edilen sonuçlara göre; 274 pilot ile yapılan Psikolojik İyi Olma Hali değerlendirmesi, Hayat Amacı boyutunda orta seviyede bir puan almıştır. Bu, grubun yaşamının anlamlı olduğuna inandığını, kendine özgü hedefleri ve değerleri olduğunu ve yaşamına yön verebildiğini göstermektedir. Hayat amacı, psikolojik iyi olmanın önemli bir bileşenidir ve bireyin yaşamına motivasyon ve yön verir.


Boreham ve Schutte tarafından hazırlanmış çalışma sonuçları, Psikolojik İyi Olma Hali açısından Hayat Amacının etkisi de vurgulanmış oluyor.

75 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page