“Memnuniyeti Erteleme” konusuna ışık tutacak popüler bir çalışma vardır. Walter Mischel “Marshmallow Testi” isimli kitabında çalışmasını şöyle anlatmaktadır.
Her şey 1960’lı yıllarda Stanford Üniversitesi’nin Bing Anaokulunda, anaokulu öğrencilerine zor bir ikilemle meydan okuyan basit bir araştırmayla başladı. Öğrencilerim ve ben, çocuklara hemen alabilecekleri bir ödül (örneğin bir şekerleme) ve tek başına, 20 dakikaya kadar beklemelerini gerektiren daha büyük bir ödül (iki şekerleme) arasında bir seçim şansı verdik. Çocukların şekerlemeler, kurabiyeler, küçük krakerler, nane şekerleri ve bunun gibi şeyler içeren bir karışımdan ödülleri seçmelerine izin verdik. Örneğin “Amy” şekerlemeleri seçti. Hemen yiyebileceği tek bir şekerleme ve beklerse yiyebileceği iki şekerlemeye bakarak bir masada yalnız başına oturdu. İkramların yanında istediği an çalarak araştırmacıyı geri çağırabileceği ve tek şekerlemeyi yiyeceği bir masa zili vardı. Veya araştırmacının geri dönmesini bekleyebilirdi ve Amy sandalyesinden ayrılmamışsa veya şekerlemeyi yemeye başlamamışsa ikisini de alabilirdi. Bu çocukların zili çalmamak için verdikleri mücadeleyi görseniz gözleriniz yaşarabilir; yaratıcılıklarını alkışlamak, onlara tezahürat yapmak isteyebilirsiniz. Ayrıca küçük çocukların bile baştan çıkarmaya direnme ve gecikmeli ödüller için sebat etme potansiyeline şahit olmanın içinizde yeni umutlar yeşertmesi de muhtemeldir.
Anaokulu öğrencilerinin beklemeye çalışırken yaptıklarının ve hazzı ertelemeyi nasıl başardıkları veya başaramadıklarının beklenmedik biçimde gelecekteki hayatları ile ilgili birçok tahminde bulunduğu ortaya çıktı. Dört veya beş yaşında ne kadar çok saniye beklerlerse, SAT 1 (Akademik Yeterlilik Sınavı) puanları o kadar yüksek oluyordu ve ergenlikte sosyal ve bilişsel işlevleri de o kadar iyi oluyordu. Anaokulu “Marshmallow Testi” sırasında daha uzun beklemiş olanların 27-32 yaş aralığında vücut kitle indeksleri daha düşüktü ve öz saygıları daha yüksekti. Hedeflerini daha etkin biçimde takip ediyor, hayal kırıklığı ve stres ile daha iyi baş ediyorlardı. Orta yaşa geldiklerinde, istikrarlı bir biçimde bekleyebilenler “yüksek erteleme” ile bekleyemeyenlerin “düşük erteleme” bağımlılık ve obezite ile ilişkilendirilen beyin bölgelerinin görüntülerinde belirgin farklar gözlemleniyordu.
Günümüzde bu araştırma sonuçları tekrar tartışmaya açılmıştır. Sonuçların yeterli olmadığı öne süren bilim insanları vardır.
Kaynak
Walter Mischel “Marshmallow Testi, Pegasus Yayınları, 2016.
댓글