top of page

Karl Albrecht "Sosyal Zekâ" Yaklaşımı

DURUM BİLİNCİ (situational awareness):

Bu ölçüyü bir tür “sosyal radar” ya da durumları okuma ve insanların o durumlardaki olası amaçları, duygusal durumları ve karşılıklı etkileme eğilimleri ile ilgili tavırlarını yorumlama olarak düşünebiliriz.

DURUŞ (presence):

Sıklıkla “hal” olarak ifade edilen duruş, sözlü ve sözlü olmayan model yelpazesini kapsar. Birinin görünüşü, duruşu, ses kalitesi, örtülü tavırları gibi onun diğer insanlarda bıraktığı izlenimi oluşturan bir dizi sinyallerden oluşur.


SAMİMİYET (authenticity):

Başka insanların sosyal radarları bizi dürüst, açık, namuslu, güvenilir ya da iyi niyetli – ya da güvenilmez – kişiler olarak algılamalarına yol açan davranışlarımızdan çeşitli sinyaller alırlar.


AÇIKLIK (clarity):

Kendimizi ifade edebilme, fikirlerimizi izah edebilme, verileri açıkca ve doğru bir şekilde iletebilme, görüşlerimizi ve eylem önerilerimizi açıkça belirtebilme kabiliyetidir. Diğer insanların bizimle işbirliği yapmaları imkânını sağlar.


EMPATİ (emphaty):

Empatinin “biri için birşey hissetme” ya da “birine yakınlık duyma” olan basmakalıp anlamının dışına çıkacak olursak, bu kavramı iki insan arasındaki ortak duygu olarak tanımlarız. Bu anlamada empatiyi, pozitif etkileşim ve diğer bir kişiyle işbirliğine yol açan bağlılık durumu olarak düşüneceğiz.


* Sosyal Zeka Başarını Yeni Bilimi (çoklu zeka teorisinin insan ilişkilerine uygulanması) – Karl Albrecht – Timaş Yayınları, İstanbul - 2006

6 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page