top of page

Kabin Ekipleri Tükenmiş Durumda ve İşlerinden Ayrılıyorlar

Güncelleme tarihi: 1 Eki 2023

Francesca Street tarafından hazırlanan ve 16 Eylül 2023 günü CNN web sayfasında yayınlanan bir yazı Kabin Çalışanlarının Tükenmişlikleri ve İşten Ayrılmalarını ele almaktadır.

Yazıda; ilk olarak 2022 yılında kabin memuru olarak iş hayatına başlayan Essence Griffin’in yaşadıkları anlatılıyor. Griffin’in bu iş konusundaki en önemli motivasyonu dünyayı gezme görme hayaliydi. İlk olarak ABD'deki bir havayolunda kabin memuru olarak çalışmaya başladı. Ancak sadece bir yıl sonra bir karar verdi. "Şimdi bir mola alıyorum, çünkü tükenmiş hissediyorum.


Bu ve buna benzer durumlar ABD'ye özgü değil, Hollandalı kabin görevlisi Juliana Oliveira'ya göre; "Kimi zaman 12-15 saat çalıştığımız günler oluyor. Ve çok yoruluyoruz. Uzun çalışma saatleri gecikmeler ve bunların üzerine bir sonraki gün çalışmamız bekleniyor."


Bu tempoda çalışma, zor yolcu ve durumlarla başa çıkmayı da zorlaştırıyor.

Oliveira; "Bir yolcunun bana bir bardak fırlattığını, bana değersiz olduğumu ve işimi berbat yaptığımı söylediğini hatırlıyorum, kendimi çok kötü hissettim. Kendimi insan dışı hissettim."diyor Henderson.


Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) verileri, zor yolcu olaylarının "artan sıklık ve ciddiyet" gösterdiğini belirtiyor. Bu durum; 2022'de her 568 uçuşta bir rahatsız edici olayın bildirildiğini, 2021'de ise her 835 uçuşta bir olayın bildirildiğini belirtiyor.


Bu sorun o kadar yaygındır ki, konuya adanmış bir konferans vardır. Dispax World, Unruly Airline Passenger Management and Restraint (rahatsız hava yolcu yönetimi ve kısıtlama) konulu uluslararası bir konferanstır ve 2023 yılında Çek Cumhuriyeti'nde Prag'da gerçekleşmesi planlanmıştır.


Bu sorunların net etkisi, "moralin düşük olduğu" şeklinde ifade eden Amerikalı kabin görevlisi Nastassja Lewis, kabin görevlilerine zihinsel sağlık ve refahla ilgili destek ve tavsiye sağlayan kar amacı gütmeyen th|AIR|apy'nin kurucusudur. th|AIR|apy, Bluesky Awards tarafından organize edilen Havacılık Ödülleri sürecinde 2022 yılı “Havacılıkta İlkler ve Başarılar Ödülü” kazanmıştır. Lewis bu kuruluşu, kendi zihinsel sağlığı kötü bir şekilde etkilendiği bir dönemde Facebook grubu olarak oluşturmuştur. th|AIR|apy web sayfasında (https://getthairapy.org/) konu ile ilgili kaynaklar sunuyor, acil yardım fonları ve 7/24 online yazılı akran desteği (2021’de başlatılmıştır) sunuyor. Ve ilk altı ay içinde gönüllülerle, destek isteyenler arasındaki mesaj alışverişi 10.000'den fazla mesajı içeriyordu. Bu hat başlangıçta ABD içindi, daha sonra uluslararası boyuta taşındı ve WhatsApp aracılığıyla da hizmet başlatıldı. Karşılaşılan konuların başında; zor yolcular ve iş yaşam dengesi yer almaktadır. Lewis ve gönüllü ekibi bu sorunlara doğrudan çözümler sunamaz, ancak destek ve empati sağlayabiliyorlar.


American Airlines kabin görevlileri sendikası, son zamanlarda kabin görevlilerinin sözleşmelerinde anlamlı iyileştirmeler talep ederek, grev hakkını kullanma yetkisi verdi. American Airlines, kabin görevlilerine "gerçek ve anlamlı değer sağlayan bir anlaşmaya ulaşmayı dört gözle beklediğini" belirterek bir açıklama yapmıştır.


Görüldüğü gibi yazı, kabin görevlilerinin zihinsel sağlık ve refahları ilgili bir kesit sunuyor. Günümüzde iş dünyasının her alanında benzer durumlarla karşılaşmak mümkün. Olumsuz durumların büyümesi ve yayılmasını önlemenin en önemli tarafı, bunların kaynağı, etkileri ve boyutunun ortaya konmasıdır. Buradan sonra alınacak sektörel, kurumsal ve kişisel önlemler belirlenerek uygulanabilecektir.

31 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page