top of page

İşyerinde Mental Sağlık ve Refah için Beş Temel Unsur

Son yıllarda tüm dünyada ve neredeyse her alanda gündemde olan bir konu: WELLBEING. Konu ile ilgili "U.S. Department of Health and Human Services (HHS), the U.S. Surgeon General" tarafından hazırlanan ve uygulama desteği sağlanan "Five Essentials for Workplace Mental Health & Well-Being" bir yaklaşım vardır.


Bu yaklaşım, Çalışanların sesini ve eşitliği merkeze alan bu beş Temel Unsur, işyerlerini refahın motoru olarak destekler. Her bir Temel, sektörler ve roller arasında paylaşılan iki insan ihtiyacına dayanmaktadır. Bu bileşenler şunlardır.


Zararlardan Korunma

Bu Çerçevenin İlk Esası Zararlardan Korunmaktır. Fiziksel ve psikolojik güvenlik koşullarının yaratılması, işyerinde ruh sağlığı ve refahının sağlanması için kritik bir temeldir. Bu Esas, insanın iki ihtiyacına dayanır: güvenlik ve emniyet .

  • İşyerinde fiziksel ve psikolojik güvenliğe öncelik verin

  • Yeterli dinlenmeyi sağlayın

  • Ruh sağlığını normalleştirin ve destekleyin

  • DEIA (Diversity, Equity, Inclusion, and Accessibility - Çeşitlilik, Eşitlik, Kapsayıcılık ve Erişilebilirlik) normlarının, politikalarının ve programlarının hayata geçirilmesini sağlayın.


Bağlantı ve Topluluk

Çerçevenin ikinci Esası Bağlantı ve Topluluktur. İşyerinde olumlu sosyal etkileşimleri ve ilişkileri teşvik etmek çalışanların refahını destekler. Bu Temel insani iki ihtiyaca dayanır: sosyal destek ve ait olma .

  • Kapsayıcılık ve aidiyet kültürleri yaratın

  • Güvenilir ilişkiler geliştirin

  • İşbirliğini ve ekip çalışmasını teşvik edin

 

İş-Yaşam Uyumu

Bu Çerçevenin üçüncü Esası İş-Yaşam Uyumudur. Profesyonel ve kişisel roller birlikte iş ve iş dışı çatışmalar yaratabilir. Tüm işçiler için iş ve iş dışı talepleri entegre etme yeteneği, insanın özerklik ve esneklik ihtiyaçlarına dayanmaktadır .

  • İşin nasıl yapılacağı konusunda daha fazla özerklik sağlayın

  • Programları mümkün olduğunca esnek ve öngörülebilir hale getirin

  • Ücretli izne erişimi artırın

  • İş ve iş dışı zaman arasındaki sınırlara saygı gösterin

 

İşyerinde Önemlilik

Çerçevenin dördüncü Esası İşyerinde Önemliliktir . İnsanlar etraflarındakiler için önemli olduklarını ve yaptıkları işin önemli olduğunu bilmek isterler. Önemli olduğunuzu bilmenin stresi azalttığı, öyle olmadığınızı hissetmenin ise depresyon riskini artırabildiği gösterilmiştir. Bu Esas, insanın haysiyet ve anlam ihtiyaçlarına dayanmaktadır .

  • Geçinmeye yetecek bir ücret sağlayın

  • Çalışanları işyeri kararlarına dahil edin

  • Bir minnettarlık ve takdir kültürü oluşturun

  • Bireysel çalışmaları kurumsal misyonla ilişkilendirin

 

Büyüme için Fırsat

Bu Çerçevenin son Esası Büyüme Fırsatıdır. Kuruluşlar, çalışanların becerilerine ve gelişimlerine dayalı olarak hedeflere ulaşmaları için daha fazla fırsat yarattığında, çalışanlar yetenekleri konusunda daha iyimser ve kuruluşa katkıda bulunma konusunda daha istekli hale gelir. Bu Temel, insanın öğrenme ihtiyaçlarına ve başarı duygusuna dayanır .

  • Kaliteli eğitim, öğretim ve mentorluk sunun

  • Kariyer ilerlemesi için açık ve eşitlikçi yolları teşvik etmek

  • İlgili ve karşılıklı geri bildirim sağlayın.


İş Yerinde Güvenlik ve Refah: Bir Başarı Hikayesi

U.S. Army Corps of Engineers, dünya çapında saygın bir kamu mühendislik, tasarım ve inşaat yönetim kuruluşudur. Sacramento bölgesindeki 900'den fazla çalışanıyla, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük ve en karmaşık inşaat projelerini yönetmektedirler. Ancak, bu büyük ölçekli projelerde çalışmanın getirdiği risklerin farkındalar ve personelin fiziksel ve ruhsal sağlığını ön planda tutmaktadırlar.

Kurumun liderliği, güçlü ve olumlu bir iş yeri güvenlik kültürünün gerekliliğini vurgulamaktadır. Onların mottosu, "Güçlü bir şekilde İNŞA ETMEK ve İnsanlara BAKMAK" bu misyonu yansıtmaktadır. Liderlik, tüm seviyelerde iş yerinde fiziksel ve psikolojik güvenliğe öncelik vermektedir. Personelin fiziksel ve ruhsal sağlığını desteklemek için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır; ofis ortamlarından hükümet araçlarına ve inşaat sahalarına kadar her yerde personelle buluşulmaktadır.


İş yeri güvenliği ve refahını önemseyen bir kültür oluşturmak için liderlik, personelin katılımını teşvik etmektedir. İşbirliği anketleri ve ödüller, çalışanların güvensiz davranışları önlemeye ve durdurmaya yetkili hissetmelerini sağlar. Bu yaklaşım, personelin güvenlik programına ve kültürüne sahiplik duygusu geliştirmesine yardımcı olur.


Liderlik ayrıca, personelle erken ve sürekli iletişim ve iyileştirme fırsatları sağlamaktadır. Yeni personel yönlendirmelerinden iş yeri zihinsel sağlığı ve refahı hakkında açık ve kamuya açık tartışmalara kadar bir dizi iletişim stratejisi uygulanmaktadır. Bölge genelinde güvenlik beklentilerinin belirlenmesi için tüm personele mektuplar gönderilirken, başarıları vurgulamak için dördüncü aylık bir konsey ve sorunları gidermek için bölge genelinde bir çalışan konseyi bulunmaktadır.


Pandemi sırasında iş yeri refahı konusundaki çalışanlarla paneller ve personele yönelik "Zihinsel Sağlık İlk Yardımı" eğitimi, çalışanların mücadelelerini normalleştirmeye ve damgalamayı ele almaya yardımcı olurken, ruh sağlığı bakımına ve desteğe erişimi artırır.

Bu destekleyici güvenlik kültürü ile iş yeri zihinsel sağlığı ve refahı konusunda, birçok çalışanın kendilerini daha açık hissettiklerini ve zorluklarını paylaşma konusunda daha desteklendiklerini belirtmiştir. Bu programın faydaları sadece iş yerinde değil, toplumda da hissedilmiştir. En azından bir çalışan, iş yerindeki çabalarına yanıt olarak toplulukta ek konuşma etkinlikleri üstlenerek, damgalamayla mücadeleyi sürdürmüştür.


Sonuç olarak, iş yerinde güvenlik ve refahı öncelik haline getirmek, çalışanların memnuniyetini artırır ve toplumsal fayda sağlar. Amerika Birleşik Devletleri Mühendisler Kolordusu'nun başarısı, bu değerlere verdiği önemin bir yansımasıdır.

68 görüntüleme1 yorum
bottom of page