top of page

Duygusal Zekâ ve Daniel Goleman Kitapları

Güncelleme tarihi: 9 Mar 2022

Duygusal Zekâ denildiğinde ilk akla gelen isim “Daniel Goleman”. Konu ile ilgil çok önemli çalışmaları var. Bunlara ulaşabilmek mümkün. Ben kitaplarının bir sıralamasını yapmak isterim. Bu konuda Daniel Goleman’ın bakış açısını öğrenmek isteyenlere kısa bir fikir verebilirim umarım. En altta kısa bir video da bulacaksınız 🙂

  1. Duygusal Zekâ Neden IQ’dan Önemlidir? 1995, (Varlık Yayınları): Duygusal Zekâ kavramının tanıtıldığı ve 5 bileşeninin (özbilinç, öz yönetim, öz motivasyon, Sosyal bilinç, ilişki yönetimi) açıklandığı ilk kitabı. Okullarda uygulama konusunda bölümlerde vardır.

  2. İş Başında Duygusal Zekâ, 1998, (Varlık Yayınları): Kavramın daha ziyade iş hayatından örnekler ile açıklandığı uygulamaların önerildiği bir kitaptır.

  3. Yeni Liderler, 2002, (Varlık Yayınları) Goleman bu kitabı Harvard Business Review’da yayınlanan bir dizi duygusal zekâ ve liderlik konulu makalelerinden yola çıkarak, Case Western Reserve Üniversitesi’nde Örgütsel Davranış Profesörü Richard Boyatzis ve Pennsylvania Üniversitesi Eğitim Yüksek Lisans Okulu’ndan Annie McKee ile yazmıştır. Kitap, duygusal zekânın liderlikteki rolünü araştırıyor ve Duygusal Zekâ bileşenlerini 4 ana başlıkta toplamışlar ve 8 liderlik tarzı üzerinde durmuşlardır.

  4. Odak, 2013, (Varlık Yayınları) Tercümesinin baskıya girmeden son halini okuduğum bir kitap. (Rahmetli Osman Deniztekin sayesinde) Daniel Goleman, bu kitapta internet çağının enformasyon ve eğlence seli içinde kıt bir kaynak haline gelen DİKKAT ve ODAKLANMA yetilerini araştırıyor. Yeni araştırmalar ve bulgularının ışığında, Goleman, internet bağımlılığının gençlerin beyinlerinde alkol ve uyuşturucu bağımlılarında görülen türde değişimler doğurduğunu, karmaşık bir dünyada var olabilmek ve kaliteli bir yaşam sürebilmek için odaklanmayı öğrenmemizin bugün her zamankinden daha önemli olduğunu söylüyor.

  5. Sosyal Zekâ, 2006, (Varlık Yayınları) Daniel Goleman’ın kitabında biyoloji ve beyin bilimleri alanındaki en yeni bulgulardan yararlanarak, insan ilişkilerini anlamamıza büyük bir katkıda bulunacak bir keşfi ortaya çıkarıyor. Sosyal Zekâ’da ortaya konan bilimsel verilerin ışığında, artık eskisi kadar belirsiz değil: İnsanlar, içlerinde doğuştan var olan empati, özgecilik, iş birliği yeteneklerini besleyecek sosyal zekâyı geliştirdikçe, çok daha iyi bir yaşam sürmeleri mümkün.

  6. Yıkıcı Duygular, 2003, (İnkılap Kitabevi): Dünyaca ünlü bilim adamları ve filozoflardan oluşan küçük bir grup ve Dalai Lama onun kendi küçük toplantı salonunda bir arada bir toplantı gerçekleştirildi. Dünyanın ileri gelen beyinleri, dünyanın kendisi kadar eski ve çözüm bekleyen bu güncel sorunlarla uğraşırken, salonda yükselen sesler oldukça renkli ve ilgi çekicidir. Akıl ve Yaşam Enstitüsü, Dalai Lama ve diğer Budist âlimlerini Batılı bilim adamları ve filozoflarla bir araya getirip, kültürlerarası diyalogların oluşmasına zemin hazırlamak amacıyla kurulmuş bir dernektir. Bu kitabın konusunu oluşturan VIII. Akıl ve Yaşam Konferansı, 2000 yılının Mart ayında Hindistan’ın Dhramsala kentinde gerçekleşmiştir. Toplantıda moderasyon Daniel Goleman tarafından gerçekleştirilmiştir. Kitabın oluşumunda da katkısı olmuştur.

  7. Ekolojik Zekâ, 2010, (Optimist- Eko IQ Kitaplığı Dizisi): İş ilkelerini değiştiren Ekolojik Zekâ, ürettiğimiz ve satın aldığımız şeylerin gizli çevresel etkilerini gözler önüne seriyor. Bedenlerimizin ekosistemini yavaş yavaş zehirleyen kimyasal karışımlara, tüketicileri pasif kurbanlar olarak gören anlayışa karşı çıkıyor. Time dergisi tarafından dünyayı değiştirecek 10 fikirden biri olarak gösterilen Ekolojik Zekâ, insanlık tarihindeki en büyük meydan okumanın nasıl göğüslenebileceğine ışık tutuyor.

  8. Duygusal Zekâ ve Liderlik, 2019, (Optimist Kitap): Daniel Goleman, Harvard Business Review’de yayınlanan 3 ayrı makale bu kitapta yer alıyor. “Lideri lider yapan nedir?” , “Odaklanmış lider” ve “Sonuç alıcı liderlik”. Bu üç klasik makale bize, duygusal zekâ ile odaklanma ve ölçülebilir iş sonuçları arasındaki doğrudan bağı gösteriyor.

  9. HBR Duygusal Zeka Serisi (Optimist Kitap): 11 ayrı kitaptan oluşuyor ve bazılarında Daniel Goleman’ın makaleleri yer almaktadır.

  10. Sayfamız ziyeretçileri, Optimist Kitapların HBRS Duygusal Zeka Serisini ya da istediğiniz kitabı www.optimistkitap.com adresinden size özel AEDZ35 indirim kodu ile satın alabilirsiniz.


6 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page