top of page

"Dalgalara Karşı" Dayanıklılık

"Denizciler için Duygusal Dayanıklılık"

Yetişkin Eğitimleri konusunda 2006 yılından beri çalışıyorum. Bu çalışmaların büyük çoğunluğunu Anahtar Eğitim bünyesinde gerçekleştirdik. Eğitim çalışmalarından birbirinden değerli sektörlerden çok değerli yönetici ve çalışanlar ile eğitim ve danışmanlık süreçleri yaşadık. Bunların içerisinde havacılık ve denizcilik sektörlerinin bazı alanlarda ortak ihtiyaçlarının olduğu dikkatimizi çekti. Her iki sektör için ihtiyaçlar ve uygulamalar konularında çeşitli alanlarda araştırmalar yapıyoruz. Bunları çeşitli platformlarda da paylaşıyoruz. Bu yazıda "Dalgalara Karşı Dayanıklılık" başlığı ile denizcilik sektöründe "Duygusal Dayanıklılık" konusunda bazı bilgiler paylaşmak isterim.


Bu konuda çeşitli yapılar içerisinde yapılan çalışmalar ve özellikle ABD Kara Kuvvetlerinde uygulanan bazı programları inceleme fırsatım oldu. Tüm bunlardan yararlanarak bir program ortaya koyduk.


Programın eğitim bölümü iki boyutlu.

  • Birinci grup: Tüm çalışanlar ve aile bireyleri.

  • İkinci grup: Lider konumunda olanlar.

Her iki gruba da başlangıçta içerik ile ilgili bir analiz (test) uygulanacak. Program kişilerin hazır olma halini oluşturma ve geliştirme üzerine odaklanmaktadır. Uygulama;


Birinci grup: Tüm çalışanlar ve aile bireyleri.

  • Konu ile ilgili analiz, test uygulanması.

  • Kişilerin iyi olma halini oluşturma ve geliştirme ile ilgili “Kişisel Gelişim Kursları” (online): Grup ihtiyaçlarına bağlı olarak içeriği ve süresinin şekillendirileceği bir program. Beş başlık var. Bunlar; fiziksel, duygusal, sosyal, manevi ve aile boyutları.

İkinci grup: Lider konumunda olanlar.

  • Konu ile ilgili analiz, test uygulanması.

  • Liderlerin iyi olma hali ve ekip bütünlüğü: Bu grup, kendi iyi olma halini oluşturma ve geliştirmenin yanı sıra, bu durumun ekip içerisinde de geliştirilmesinin lideri olma konusunda bilgi sahibi olacaklar. Bu çalışmada ana başlıklar; öz farkındalık, öz düzenleme, iyimserlik, duygusal çeviklik, değerler ve bağlantılar olarak belirlenmiştir.

Dayanıklılık eğitimi destek portalı:

Bu konuda verilen eğitimleri canlı tutmak ve sürekliliği sağlamak amacıyla oluşturulacaktır. Bir web sayfası ve/veya bir uygulama içerisinde sunulabilir. Bu portalda eğitim konularının yer aldığı kısa kısa ipuçları, kartlar, kısa videolar, podcastler yer alacaktır.

Psikolojik Destek Hattı:

Denizcilerin ve ailelerinin ihtiyaç duyduklarında başvurabilecekleri bir psikolojik destek hattı. Konunun uzmanlarının ve meslek örgütlerinin desteği ile oluşturulabilir.


Meslektaş Destek Programı

Bu program bu dönem havayolu şirketlerinde başlatıldı. Programın temel amacı, mesleki veya kişisel sorunları erken tespit etmek ve bu sorunlar ruh sağlığını tehdit eder duruma gelmeden başvuran meslektaş denizciye desteği vermektir. Kurum içi ya da Türk Denizcilik camiasında görev alan çeşitli seviyelerdeki denizcilerin emniyetli, güvenilir ve bağımsız bir ortamda ve belirlenen kurallar çerçevesinde meslekî ve/veya kişisel konularda fikir alışverişi yapmalarını sağlar. Bu suretle olası stresler azaltılır ve zihnî zindeliklerinin en üst seviyede tutulması amaçlanır.


Bu sistem ihtiyaçlara uygun olarak geliştirilmesi mümkündür.

13 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page