top of page

Asiana Havayolları 214 Sefer Sayılı Uçuşu

Tarih 6 Temmuz 2013

Özet Pilot hatası ve pilot yorgunluğu nedeniyle araziye kontrollü uçuş

Alan San Francisco Uluslararası Havaalanı, Kaliforniya, ABD

Uçak Tipi Boeing 777-28EER

Kalkış Incheon Uluslararası Havaalanı , Jung Bölgesi , Incheon , Güney Kore

İniş San Francisco Uluslararası Havaalanı, San Mateo County, ABD

Yolcular 291

Mürettebat 16

Ölümler 3 (başlangıçta 2)

Yaralanmalar 187

Hayatta Kalanlar 304 (başlangıçta 305)

Kaptan Lee Kang-kuk (45 yaş)

Kaptan Lee Jeong-min (49 yaş)

Yardımcı Pilot Bong Dong-won (40 yaş)

Yardımcı Kaptanı Lee Jong-joo (52 yaş - kabinde)


6 Temmuz 2013 günü Asiana’nın B777-200ER uçağı, San Fransisco Havaalanı’na inerken pist başına çarparak parçalanmış, kazada uçakta bulunan 291 kişiden sadece 3 yolcu hayatını kaybederken aralarında 1 pilot ve 8 kabin ekibinin bulunduğu 49 kişi de ağır yaralanmıştı.

San Fransisco 28L pistine görerek yaklaşma yapan uçağın kaptanı, A320 uçağında çok tecrübeliydi ve yeni geçtiği B777 uçağında kaptanlık eğitimini yapmaktaydı. Sağ koltukta PM (Pilot Monitoring) görevini yapan ve B777 uçağında çok tecrübeli bir pilot olan instructor pilotun ilk eğitim uçuşuydu. Kokpit’in arka koltuğunda (Jumpseat) observer olarak uçan F/O, yaklaşmanın son dakikalarında kaptanı defalarca alçalma varyosunun yüksek olduğu (sink rate) konusunda uyarmış ancak dikkate alınmamıştı.


Bu kaza 10 saatlik kesintisiz bir uçuşu tamamlamak üzere iniş yapmaya çalışan yorgun pilotların otomasyon sistemine fazlaca güvenerek doğru karar alamamalarına bağlı olarak gerçekleşmiştir.


Çarpmayı takiben uçaktan tahliye komutu pilotlar tarafından zamanında verememesine rağmen, kabin ekibi tahliye kararını kendileri vermiş ve uçağın kapılarını açarak yolcuları başarılı bir şekilde tahliye ederek kazadan 305 kişinin kurtulmasını sağlamışlardır.


Yönetim açısından da konuyu ele alacak olursak, Reason’a göre kaza dizisi, örgütsel süreçlerin (yani planlama, tahmin, tasarım, yönetim, iletişim, bütçeleme, izleme, denetim ve benzerleri ile ilgili kararlar) olumsuz sonuçlarıyla başlar.


Kaynaklar

  • Engin Aksüt - Asiana Kaza Raporu ve Düşündürdükleri http://www.airkule.com/yazar/ASIANA-KAZA-RAPORU-VE-DUSUNDURDUKLERI/920/

  • Wikipedia - Asiana Airlines Flight 214 https://en.wikipedia.org/wiki/Asiana_Airlines_Flight_214

  • Karar Verme (Decision Making) - Özgür Ergün, Havacılıkta İnsan Faktörleri. Editör: Vahap Önen, Nobel Yayınları, İstanbul, 2021.

  • Pilotların Karar Verme Süreçlerine Nörobilimsel ve Bilişsel Yaklaşımlar - Neşe Ateş Saruhan, Havacılık Psikolojisi: Kavramlar, Araştırmalar, Uygulamalar. Editörler: Pınar Ünsal, Seda Çeken. İÜ Yayınları, İstanbul, 2022.

  • SKYBRARY - B772, San Francisco CA USA, 2013 https://www.skybrary.aero/accidents-and-incidents/b772-san-francisco-ca-usa-2013


Etiketler:

23 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page