top of page
Yazarın fotoğrafıEray Beceren

Duygusal Zeka Yöneticiler için neden önemlidir?

21 nci yüzyılda Duygusal Zeka, üst düzey bir yöneticinin etkililik düzeyini başka bir etkenden daha fazla etkileyecektir. Bu gerçek ayrıca tüm yöneticiler ve profesyoneller için geçerlidir.Charles C. Manz, Ph.D. – Arizona State Un. Graduate School of Business

Photo by Zen Chung on Pexels.com

“Center for Creative Leadership” tarafından Fortune 500 şirketlerinde ve 10 Avrupa ülkesinde eşdeğer şirketlerdeki üst düzey yöneticiler ile yapılan araştırmalarda ulaşılan sonuçları sizinle paylaşmak isterim. (İşbaşında Duygusal Zeka-Daniel Goleman) İş hayatında işine son verilen, istifa etmeye zorlanan ya da ilerleme imkanı olmayan bir noktada takılıp kalan yöneticilerin ortak 2 özelliği şunlardır;* Katılık: Örgüt kültüründeki değişimlere uyum sağlayamayan, dinlemeyen, öğrenmeyen.* Kötü ilişkiler: Haşin biçimde eleştirel, duyarsız ya da talepkar davranan. Üst düzey bir yönetici tökezleyen meslektaşını şu şekilde tarif ediyor: “Stratejik düşünmekte çok başarılı ve yüksek ahlaki standartlara sahip, ama insanlara sert çıkışlarda bulunuyor. Çok akıllı ama başkalarına üstünlüğünü başkalarını küçülterek sağlıyor.”

Başarılı yöneticilerin sahip olduğu en önemli özellikler ise;

  1. Özdenetim: Stres altında sakin kalabilme, kriz anlarında soğukkanlılıklarını, güvenlerini, güvenilirliklerini koruyabilme.

  2. Vicdanlılık: Hatalarını ve başarısızlıklarını kabullenerek üstlenme, sorunları gidermek için harekete geçme.

  3. Güvenilirlik: Dürüstlükten ayrılmama, astlarının ve meslektaşlarının ihtiyaçlarına ve ellerindeki işin gereklerine önem verme, 

  4. Sosyal Beceriler: Empatik ve duyarlı olma, üstlerini ve astlarını ayırt etmeksizin herkese karşı nazik ve anlayışlı bir tutum sergileme.

  5. Bağlar kurmak ve çeşitlilikten yararlanmak: Farklılıkların değerini bilme, her tür insanla anlaşabilme.

Bu araştırma sonuçlarının, Duygusal Zekâ’nın yöneticiler için neden önemli olduğunun göstergesidir.

Bu konuda iyi haber “Duygusal Zekâ”nın öğrenilebilir, öğretilebilir olmasıdır.

1 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page